Contracte mai puține pentru mercenarii români care luptă în Congo. Unii abandonează misiunea. ”Sunt mulți viteji care ajung acolo și se cer acasă”

Contracte mai puține pentru mercenarii români care luptă în Congo. Unii abandonează misiunea. ”Sunt mulți viteji care ajung acolo și se cer acasă”
Horațiu Potra a recrutat, în decurs de doi ani ani, peste o mie de mercenari români care au luptat în Congo foto: arhivă personală
Publicat: 19/11/2024, 07:45

Criteriile de selecție a românilor care vor să lupte în Congo s-au înăsprit. Compania din România care face recrutări a primit mai puține cereri din partea partenerului congolez. Acum se acceptă numai candidați cu pregătire militară și experiență în teatrele de operațiuni externe. În timp ce unii își doresc să plece în Congo, alții se întorc, de bunăvoie sau pentru că nu au încotro. Printre aceștia din urmă sunt și luptători care au încălcat flagrant regulile. S-au îndrăgostit și au plecat pe furiș din baza militară, pentru a-și întâlni iubitele.

În decurs de doi ani, de când au început recrutările, peste o mie de români au luptat în Congo. Este vorba despre foști polițiști, jandarmi, militari sau persoane care au activat în domeniul securității. Recrutările sunt făcute prin compania RALF, deținută de Horațiu Potra, un veteran al Legiunii Străine.

Cererea din partea firmei congoleze partenere a crescut treptat. Astfel, de la 300 de luptători, câți au fost solicitați inițial, s-a ajuns, în februarie 2024, la 1020. Între timp, însă, lucrurile s-au mai schimbat, astfel că și angajatorul din România a devenit mai pretențios în alegeri.

La început, am fost obligați să luăm cam pe toată lumea care avea cât de cât o pregătire în securitate, pentru că ni s-a cerut să aducem 300, după aceea 600 și așa mai departe, de am ajuns la 1020 de contractori. La ora actuală, trebuie să facem o selecție. Suntem într-un număr puțin mai redus decât eram în februarie, când am avut numărul maxim. Nu mai acceptăm decât foști militari, polițiști sau jandarmi care au o experiență în Afganistan, Irak sau în alte teatre de operațiuni externe. Nu ne permitem să aducem oameni care nu au pregătire militară. Recrutăm doar foști angajați în armată, poliție, jandarmerie și, eventual, pompieri care au lucrat pe serviciile de prim-ajutor, la SMURD, pentru că avem nevoie”, a spus, pentru Gândul, Horațiu Potra.

Mercenarii români au rolul de a susține armata congoleză în cazul unor atacuri | Foto: arhivă personală

Salariul unui mercenar în Republica Democratică Congo pleacă de la 5.000 de dolari, dar un luptător cu experiență poate câștiga chiar dublu.

”Atunci s-au cerut acasă 164 de contractori”

În timp ce unii își doresc să plece în Congo, dar nu întrunesc condițiile, sunt și situații în care alții renunță de bunăvoie. Mercenarii români nu sunt în prima linie a frontului, care este ocupată de armata congoleză. Ei au doar rolul de susținere a acesteia în cazul unor atacuri. Cu toate acestea, odată ce ajung la fața locului, la prima misiune mai dificilă, unii decid să se întoarcă acasă.

Sunt mulți viteji care ajung acolo și după un contact, după o lună sau o săptămână, se cer acasă. Aveam 3 luni de când eram acolo și au fost primele atacuri ale rebelilor M23. La primele mortiere care au căzut, au fost contractori care pur și simplu au luat un taxi moto local, adică o motocicletă locală care face taxi, s-au urcat pe ea și au plecat din zonă la 15 km distanță, singuri, de capul lor. Am aflat după aceea, când au ajuns la hotelul unde suntem cazați. Au spus că ei nu mai vor să stea și pleacă acasă”, ne-a mai spus Horațiu Potra.

Horațiu Potra recrutează, prin compania pe care o deține, mercenari români care să lupte în Congo | Foto: arhivă personală

Cel mai mare val de abandonuri a fost, însă, în februarie 2024, când primii doi români și-au pierdut viața într-un atac sângeros al rebelilor. Detalii AICI

Atunci s-au cerut acasă 164 de contractori. Am fost obligați să le punem un avion la dispoziție pentru a-i trimite acasă. Cu același avion am fost obligați să îi chemăm pe ceilalți care doreau să revină din concediu, pentru că avem 200 și ceva de persoane în concediu”, a adăugat președintele Asociației RALF.

”Au sărit gardul și au plecat în oraș, că și-au găsit nu știu ce iubită”

Pe de altă parte, există și cazuri în care mercenarii sunt trimiși acasă de angajator, pentru că fie nu au făcut față cerințelor, fie au încălcat regulamentul. Unora li s-au reziliat brusc contractele, deoarece au avut întâlniri amoroase în secret. Aceștia au plecat pe ascuns din bază ca să se vadă cu localnicele care le deveniseră iubite, fără să conștientizeze ce risc implică aceste escapade.

”Au fost și unii pe care i-am trimis noi acasă, deși ei nu doreau să plece. Mai sunt care stau pe telefoane, nu îi interesează, nu poartă veste și așa mai departe. Au fost și cazuri în care unii contractori nu au înțeles că acolo este un regim militar, de cazarmă. Au sărit gardul și au plecat în oraș, că și-au găsit nu știu ce iubită. Orașul Goma are două milioane de locuitori, printre care precis sunt și rebeli infiltrați. Asta ne mai lipsește, ca un contractor român care sare gardul să fie vândut de un vecin sau chiar de iubita la care merge, prins de rebeli și executat live, la televizor”, a adăugat Horațiu Potra.

În astfel de situații, în care mercenarii români sunt prinși pe picior greșit de superiorii lor, nu există loc de negocieri. Ei sunt trimiși în țară chiar a doua zi.

CITEȘTE ȘI:

Horațiu Potra, adevărul despre LEGIUNEA STRĂINĂ și cum este să fii gardă de corp pentru bogații lumii

Horațiu Potra dezvăluie ce AVERE a strâns ca luptător în Legiunea Străină și gardă de corp pentru șefi de stat și miliardari. ”Nu duc lipsă de bani”

”Mi-a pus direct Kalashnikovul la cap”. Povestea teribilă a mercenarului român antrenat în Legiunea Străină, care a fost luat PRIZONIER într-o misiune

Unul dintre românii uciși de rebeli în CONGO se autosuspendase din Poliție pentru misiunea care i-a curmat viața. Înregistrări audio ale atacului

Al doilea MERCENAR român rănit în Congo ajunge în Franța. Când va fi repatriat colegul său, ucis în luptă. Precizările șefului misiunii, Horațiu Potra

Claudia Voicu
Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
TikTok „s-a trezit” după alegerile din România și lansează o campanie împotriva dezinformării